Tweedehandsauto gekocht via marktplaats

Met enige regelmaat worden er auto’s met een teruggedraaide kilometerstand verkocht. Als consument moet je dus goed opletten bij het aanschaffen van een tweedehands auto (occasion). Advocaat mr. Daniëlla van Rooij heeft een particuliere koper bijgestaan in een procedure bij de rechtbank Rotterdam. De koper had namelijk een auto gekocht van een particuliere verkoper waarbij achteraf is gebleken dat de kilometerstand van de auto was teruggedraaid. De verkoper had de auto aangeboden via Marktplaats met een kilometerstand van 128.432 km. Echter, was de auto daarvoor geregistreerd met een kilometerstand van 245.666 km. Volgens de RDW is er dan sprake van een onlogische kilometerstand.

 

De koper was door de verkoper niet op de hoogte gesteld van de teruggedraaide kilometerstand. Namens de koper is er een beroep gedaan op dwaling en schending van de mededelingsplicht. Dwaling is een grondslag om de koopovereenkomst te kunnen vernietigen. De rechtbank heeft geoordeeld dat de koopovereenkomst inderdaad onder dwaling tot stand is gekomen, zodat deze rechtsgeldig buitengerechtelijk was vernietigd. De rechtbank heeft de verkoper veroordeeld het aankoopbedrag van de auto en verdere (proces)kosten en rente aan de koper te betalen. Aangezien de koopovereenkomst is vernietigd, dient de koper vervolgens de auto terug te geven aan de verkoper.

 

De uitspraak van de rechtbank Rotterdam is op 25 januari 2022 online via de Rechtspraak gepubliceerd (ECLI:NL:RBROT:2021:1627).

 

Heb je zelf een auto gekocht waarvan je vermoed dat de kilometerstand is teruggedraaid of achteraf is gebleken dat deze is teruggedraaid? Neem contact met ons op via het contactformulier of door te bellen naar: 040-2841172.

^ Naar boven