APK en gebreken

De koop van een tweedehands auto is vaak een heel proces. Iedere koper zal zich goed voorbereiden om de risico’s op een miskoop te verminderen. Het aanbieden van een nieuwe APK door een verkoper wordt soms gebruikt om de kans op gebreken te beperken. Een nieuwe APK geeft echter niet altijd de gewenste zekerheid.

APK keuring

APK betekent algemene periodieke keuring. De APK is in 1985 ingevoerd. Het doel van de APK is het vergroten van de verkeersveiligheid en het beschermen van het milieu. Een nieuwe auto dient na 3 of 4 jaar voor het eerst gekeurd te worden. Afhankelijk van de leeftijd en de brandstof van de auto dient deze hierna elk jaar of eens per 2 jaar gekeurd te worden.

Nieuwe APK

Bij de keuring worden er allerlei technische punten van een auto onderzocht, zoals de werking van de remmen, het bandenprofiel, de verlichting, de carrosserie en de ophanging. Een nieuwe APK betekent in de regel dat er op deze punten ten tijde van de keuring geen gebreken aanwezig zijn.

APK dekt niet alle gebreken af

Een nieuwe APK dekt echter niet alle gebreken af. Wanneer bijvoorbeeld een accu van een auto na een dag stilstaan helemaal leeg is, kan het zijn dat er sprake is van lekstroom. De oorzaak van dit gebrek kan talrijk zijn. Een nieuwe APK betekent niet dat dit gebrek niet aanwezig is.

Belang bij verkoop

Daarnaast zullen autobedrijven vaak zelf de keuring verrichten of deze uitbesteden aan een bevriend garagebedrijf. Een dergelijk autobedrijf heeft een belang bij verkoop van de auto en daarmee ook bij goedkeuring van de auto. Dit kan van invloed zijn op de APK-keuring.

Casus

Jaren geleden werden wij benaderd door een mevrouw. Zij had een bestelbus gekocht van een particulier. Hij was van beroep automonteur bij een merkdealer. Aangezien mevrouw geen verstand van auto’s had, had zij bij de koop een nieuwe APK bedongen. De bestelbus werd door de automonteur goedgekeurd in het bedrijf van zijn werkgever.

 

Nadat de bestelbus was geleverd, adviseerde een vriend haar de bestelbus eens op een brug van de onderzijde te bekijken. Bij een garagebedrijf zag men toen dat bepaalde dragende delen doorgeroest waren. Bij dit soort gebreken mag een auto niet APK goedgekeurd worden.

 

Mevrouw heeft zich hierna weer bij de verkoper gemeld. De verkoper wimpelde haar echter af. Ook na onze bemiddeling gaf de verkoper geen gehoor. Mevrouw dreigde hierdoor benadeeld te worden. De bestelbus was niet veilig. Zij kon de verkoper alleen nog voor de rechter slepen.

Geschil over APK en RDW

In een geval als dit is er ook nog een andere mogelijkheid. Wanneer een auto ten onrechte APK is goedgekeurd, kan de RDW om een herkeuring worden verzocht. De RDW beoordeelt dan of de auto terecht is goedgekeurd. Wanneer dit laatste niet het geval is, heeft het garagebedrijf een probleem met de RDW. De keuringsbevoegdheid van het garagebedrijf kan dan op het spel komen te staan. Een garagebedrijf zal dit normaal gesproken willen voorkomen. In de zaak van de bestelbus met de nieuwe APK bleek dit ook zo te zijn. Door de bemiddeling van de werkgever van de verkoper kreeg mevrouw het aankoopbedrag weer terug.

 

Hoewel een nieuwe APK bij de koop niet altijd de kans op de aanwezigheid van gebreken vermindert, geeft het bij bepaalde gebreken wel extra mogelijkheden om de verkoper aan te spreken. Dit geldt zeker wanneer een auto niet goedgekeurd had mogen worden.

^ Naar boven