Gebrekkige tweedehands auto

Niet iedere autokoper is financieel in staat om een nieuwe auto te kopen. De meeste kopers van auto’s zullen eens in hun leven weleens een tweedehands auto hebben gekocht. Deze aankoop verloopt niet altijd even vlekkeloos. De kans is altijd aanwezig dan men een gebrekkige tweedehands auto koopt.

Voorbereiding koop auto

Bij de koop van een tweedehands auto gaat een koper vaak niet over één nacht ijs. Een koper zal zich vaak in meer of mindere mate voorbereiden. Deze voorbereiding bestaat regelmatig uit het vergelijken van prijzen op internet, het bekijken van de auto bij de verkoper en het maken van een proefrit.

Gebrekkige tweedehands auto

Ondanks deze voorbereidingen komt het niet zelden voor dat een koper toch nog een gebrekkige tweedehands auto koopt. Een koper zal dan flink balen. Wanneer een koper met de verkoper garantie heeft afgesproken, kan hij zich afvragen of hij een beroep op deze garantie kan doen. Wanneer de verkoper voor de levering van de auto heeft gezorgd voor een nieuwe APK, kan de koper zich afvragen wat de waarde van deze APK is.

Verborgen gebrek

Een tweedehands auto kan ook een verborgen gebrek hebben. Voor wiens risico komt dit gebrek dan? Kan de koper de verkoper dan aanspreken? Hierbij komt het leerstuk van non-conformiteit bij de koop van een auto om de hoek kijken. Een bijzondere situatie is nog de koop van een oldtimer. Hoe wordt omgegaan met een gebrekkige oldtimer?

Teruggedraaide kilometerstand

In de praktijk komt het soms ook voor dat een koper een auto met een teruggedraaide kilometerstand heeft gekocht. De auto heeft in werkelijkheid dan meer kilometers gereden dan waarmee wordt geadverteerd. Het gevolg hiervan kan zijn dat de koper op kortere termijn met hogere onderhoudskosten wordt geconfronteerd. Wanneer de werkelijke kilometerstand bij de koop bekend zou zijn geweest, zou de koper de auto misschien niet hebben gekocht.

 

Wanneer een koper een gebrekkige tweedehands auto heeft gekocht, zal hij of zij vaak op internet op zoek gaan naar informatie over de vraag wat zijn rechten zijn om de verkoper aan te spreken. Wij hebben besloten onze kennis hierover te bundelen op de website auto advocaat.

 

Onder dit hoofdstuk wordt op een aantal aspecten bij de koop van een tweedehands auto ingegaan. Dat zijn onder andere:

 

Wanneer u een gebrekkige tweedehands auto heeft gekocht en vragen heeft over uw mogelijkheden de verkoper aan te spreken, kunt u altijd contact met SMART Advocaten opnemen.

^ Naar boven