Reparatie met niet-originele onderdelen

Schade aan uw auto is vervelend. Het liefste brengt u uw auto eerder gisteren dan vandaag naar de garage om de auto te laten repareren. Sommige autobezitters zoeken van te voren uit welke garage het “goedkoopst” uw auto kan repareren. Ook komt het voor dat verzekeraars autobezitters doorverwijzen naar schadeherstelbedrijven. Waar autobezitters dan vaak niet bij stilstaan is dat garages of schadeherstelbedrijven regelmatig niet originele onderdelen gebruiken bij het uitvoeren van reparaties. Reparatie met niet originele onderdelen kan echter tot problemen leiden. Sommige imitatie auto-onderdelen gaan veel minder lang mee dan originele auto-onderdelen.

Problemen bij gebruik van niet originele onderdelen

Welke risico’s loopt u als u een reparatie aan uw auto laat uitvoeren met niet originele onderdelen? Wij hebben voor u de mogelijke risico’s hieronder op een rijtje gezet. Het kan namelijk gevolgen hebben voor:

  • uw portemonnee. Niet originele onderdelen worden regelmatig gepresenteerd als originele onderdelen. U krijgt niet originele onderdelen in uw auto gemonteerd terwijl u wel voor originele onderdelen heeft betaald;
  • de levensduur van uw auto. Imitatie auto-onderdelen gaan over het algemeen veel minder lang mee dan originele auto-onderdelen, omdat niet originele onderdelen vaak van mindere kwaliteit zijn. Ook blijkt vaak dat imitatie auto- onderdelen niet goed op uw auto passen, omdat deze imitatie onderdelen niet zelden fabricagefouten bevatten. Goedkoop is uiteindelijk duurkoop;
  • uw autoverzekering. Mocht na een ongeval blijken dat uw auto van niet-originele auto-onderdelen voorzien is, dan zal uw autoverzekeraar daar een mogelijk aanknopingspunt in kunnen vinden om minder uit te keren; en
  • de garantie. De autodealer waar u uw auto heeft gekocht, zal zich er mogelijk op kunnen beroepen dat afgesproken garanties daardoor zijn komen te vervallen.

 

Reparatie met niet originele onderdelen kan dus mogelijk een grotere impact hebben dan u in eerste instantie dacht. De vraag is wat u kan ondernemen als blijkt dat de garage een reparatie heeft uitgevoerd met imitatie auto-onderdelen.

Informatieplicht van de garage

Op garages en schadeherstelbedrijven rust een wettelijke informatieplicht om u volledig en juist te informeren over de reparatie van uw auto. Wanneer deze informatieplicht wordt geschonden door een schadeherstelbedrijf en blijkt dat uw auto met niet originele onderdelen is gerepareerd, dan kunt u mogelijk een beroep doen op dwaling (ex artikel 6:228 BW). U had immers de reparatie niet laten uitvoeren als u wist dat imitatie auto- onderdelen zouden worden gebruikt. Voor hetzelfde geld had u elders originele onderdelen laten plaatsen! U kunt het reparatiecontract dan vernietigen door een beroep te doen op dwaling. Het rechtsgevolg van een beroep op dwaling is dat “alles” teruggedraaid moet worden. Dat is in sommige situaties lastig. Daarom heeft de wetgever een oplossing bedacht met artikel 6:230 BW. Met een beroep op dit artikel kunt u in plaats van het reparatiecontract te vernietigen om een compensatie in de vorm van schadevergoeding vragen. Ook kunt u wellicht een beroep doen op wanprestatie door het garage- of schadeherstelbedrijf.

Vragen?

Wanneer u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

^ Naar boven