Niet-betalen koopprijs auto

Helaas gebeurt het steeds vaker dat een verkoper of koper wordt opgelicht. Dit kan in diverse vormen voorkomen. Zo is het mogelijk dat u een auto verkoopt en levert, maar dat de koper niet overgaat tot het betalen van de koopprijs van de auto. Meestal zijn dit kopers die u via Marktplaats, AutoScout24 of andere vergelijkbare verkoopsites benaderen.

Valse betaal app

Vaak zijn het kopers die een auto al zonder proefrit of inspectie van u willen kopen. Op een geraffineerde wijze maken zij gebruik van allerlei middelen om ervoor te zorgen dat zij de koopprijs van de auto niet hoeven te betalen.

 

De oplichters kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van een speciaal ontwikkelde valse betaal- of bankieren app. De betaalomgeving van deze app is volledig nagebootst en het lijkt alsof de betaling echt is verricht. Het afgeschreven bedrag, de naam en het bankrekeningnummer zijn in de gebruikte app volledig zichtbaar. Ook laten zij het saldo verminderen. De oplichter zal u van te voren vragen bij welke bank u bankiert en wat uw bankrekeningnummer is. Dit doen zij om de zaak voor te kunnen bereiden.

 

Voor het betalen van de koopprijs van de auto kiezen de oplichters vervolgens voor een andere bank dan uw bank. Hierdoor wordt de betaling niet gelijk bijgeschreven. Om u te overtuigen van de zogenaamde betaling, sturen zij u een vals betaalbewijs of print screen. Zij zijn erop uit dat u aan de hand daarvan het kenteken overschrijft en de auto levert. Wanneer u hierin toestemt, verwacht u dat de koopprijs van de auto de volgende dag op uw bankrekening wordt bijgeschreven. Wanneer u bent opgelicht, gebeurt dit helaas niet. Meestal is het contact met de koper daarna niet meer mogelijk. Of zij verschuilen zich achter het feit dat de bank de betaling in behandeling heeft en u nog even geduld moet hebben. Vertrouw dit niet en doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie.

 

Het is van belang dat u het kenteken van de auto pas overschrijft wanneer het bedrag daadwerkelijk op uw bankrekening is bijgeschreven. Wanneer u dit niet doet, loopt u het risico dat u de koopprijs van uw auto niet betaald krijgt. In veel gevallen frauderen de oplichters ook met hun identiteit. Ze doen zich dan voor als een ander persoon. Dit maakt het moeilijk om ze in een later stadium te traceren.

Vals geld

Het komt soms voor dat de koper de koopprijs van de auto betaalt met valse bankbiljetten. Feitelijk is er dan sprake van niet betalen. Controleer het geld daarom altijd nauwkeurig. Wanneer u achteraf constateert dat u met vals geld te maken heeft, is het lastig om de oplichter nog te achterhalen. Vaak is er dan alleen nog een e-mailadres en een telefoonnummer. Wanneer u een e-mail stuurt of belt, krijgt u geen gehoor meer. Wanneer een koper de koopprijs van de auto contant wil betalen dan kunt u beter afspreken bij een bank, zodat u het geld daar meteen kunt afstorten. Wanneer een koper dit niet wil, is de kans groot dat deze iets te verbergen heeft.

Valse betalingsmiddelen

Zowel koper als verkoper kan slachtoffer worden van fraude en oplichting. Het is daarom van belang om oplettend te zijn. Als een koper met een cheque wil betalen, moet u zeer waakzaam zijn. Dit geldt ook wanneer een verkoper voor de aankoop van de auto een cheque ontvangt. In veel gevallen wordt hiermee gefraudeerd. Daarnaast heeft een bank 10 dagen de tijd om een cheque te controleren. Dit maakt dat de oplichter alle tijd heeft om te frauderen. Wanneer de cheque niet gedekt blijkt te zijn, kunt u de koper vaak niet achterhalen en is de koopprijs van de auto niet betaald.

 

Oplichters worden steeds innovatiever. Zo komt het ook al voor dat zij frauderen met betaalverzoeken via iDeal en de Gelijk Oversteken Service. Deze services kunnen gebruikt worden via Marktplaats. De oplichters melden dat ze vaker deze services gebruikt hebben, maar dat ze recent zijn opgelicht. Daarom wordt u doorverwezen naar een link waar u uw bankrekening kan verifiëren. Vervolgens leidt deze link naar een valse website en komen uw bankgegevens in hun handen terecht.

Betaling auto niet ontvangen

Wanneer u niet betaald heeft gekregen voor de verkochte auto, is het allereerst van belang dat u direct aangifte doet bij de politie. De oplichter is immers onrechtmatig verrijkt en daar bent u slachtoffer van geworden. Als het Openbaar Ministerie besluit de dader te vervolgen dan kunt u in de strafzaak schadevergoeding vorderen. Wij kunnen u in dit traject begeleiden en bijstaan. Daarnaast is het mogelijk om een civiele procedure tegen de oplichter te starten en de niet betaalde koopprijs alsnog te vorderen. Ook hiervoor bent u bij ons aan het juiste adres. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen.

Fraude & oplichting voorkomen

Om fraude en oplichting bij de verkoop en aankoop van een auto te voorkomen, adviseren wij u dat u altijd persoonlijk afspreekt. Iemand die een auto ongezien wil aanschaffen, moet u niet vertrouwen. Wees voorzichtig als zij het geld vooraf willen overmaken via een bankoverschrijving. Accepteer geen cheques of buitenlandse betalingen. Vraag altijd een identiteitsbewijs van de koper in te zien en noteer zijn gegevens. Doe geen aanbetalingen op een auto en let op als iemand in termijnen wil betalen.

 

Wilt u dat een gespecialiseerd auto advocaat u bijstaat of wilt u meer informatie over het niet betalen van de koopprijs of verkoopprijs van een auto, neem dan contact op met SMART Advocaten.

^ Naar boven